Luv

Luv’ is een Nederlandse meidenpopband uit de jaren zeventig en tachtig, die vooral vrolijke discodeuntjes op het repertoire had staan.


Luv boeken voor uw feest evenement? Boek hen bij Fun factor events!
Entertainment boekt u bij Fun factor events! Vraag vrijblijvend een offerte aan.


De band wordt in 1976 opgericht door de producer Hans van Hemert. Samen met componist Piet Souer en manager Han Meijer schrijft hij het nummer ”My man” dat hij in 1977 laat inzingen door drie op uitstraling bij elkaar gezochte dames, de roodharige José Hoebee, de blondine Marga Scheide en de donkerharige Patty Brard. Het liedje is serieus van toon, en gaat over een spoorwegmedewerker die wordt doodgeschoten. Het nummer haalt de hogere regionen van zowel de Belgische als de Nederlandse hitparade. Eind 1977 verschijnt de volgende single ”Dream Dream”, maar deze single komt niet verder dan de tipparade.

Het jaar daarop gooit Luv’ het over een andere boeg. In 1978 moet Hans van Hemert zorgen voor de titelsong van de komische VPRO-serie Het is weer zo laat!, ook wel bekend als ”Waldolala”, met Dolf Brouwers als de louche nachtclubeigenaar Waldo van Dungen. De dames van Luv’ worden ingezet en zingen het vrolijke ”U.O. me” (you owe me) met als subtitel ”You’re very welcome in Waldolala”. Deze titelsong slaat onmiddellijk aan in de hele Benelux en de weg is geopend voor verdere hits. De eerste nummer 1-hit van de dames wordt ”You’re the greatest lover”, gevolgd door een tweede: ”Trojan horse”. In 1979 ontvangen zij de Conamus Exportprijs. Hierna volgen nog een aantal grote hits tot begin jaren tachtig.

Ook in het buitenland, Zwitserland, Engeland, Duitsland en Frankrijk, blijkt hun muziek aan te slaan. Jonathan King neemt een coverversie op van ”You’re the greatest lover”. Wanneer ze enkele nummers van hun derde album ook in het Spaans inzingen, weten ze hits te behalen in Spaanstalige landen. In Nederland worden in navolging meidengroepen als de Dolly Dots, Doris D & The Pins, Barbarella en Babe opgericht. Geen van de andere meidengroepen weet Luv’ te evenaren qua plaatverkoop.

Patty Brard verlaat Luv’ in 1980. Haar plaats wordt ingenomen door Ria Thielsch. De eerste single in de nieuwe samenstelling ”My Number One” haalt de top vijf. Ook produceert de nieuwe bezetting een vierde album, wat uiteindelijk hun voorlopig laatste blijkt te zijn. De groep wordt in het voorjaar van 1981 definitief ontbonden. Tijdens de Hitkrant Zomerspelen in datzelfde jaar zijn Marga, José en Ria van de partij. De reacties zijn zo enthousiast dat wordt besloten om nog een single uit te brengen. Dat wordt ”Tingalingaling” van hun laatste album. In het programma Nederland Muziekland nemen de dames afscheid van het publiek.

In 1988 komt Luv’ in de originele bezetting nog eenmaal terug op televisie voor een optreden in een actieprogramma van Mies Bouwman. Ze brengen “You’re the greatest lover” ten gehore. De reacties zijn overweldigend en een comeback is serieus. José en Patty zien er allebei van af. Marga zet het plan door voor een comeback. Samen met twee andere zangeressen, Diana van Berlo en Michelle Gold, blaast zij Luv’ nieuw leven in. De eerste single in de gloednieuwe samenstelling “Welcome to my party” wordt een bescheiden top 40 hit. Het drietal is een veelgevraagde act in het clubcircuit. In 1990 verlaat de Britse Michelle Gold het damestrio. Haar plaats wordt ingenomen door Carina Lemoine. De nieuwe Luv’ blijf tot 1992 hits maken.

Vlak nadat het doek is gevallen voor Marga’s Luv’, wordt het originele trio en bedenker Hans van Hemert gevraagd voor een tv interview in het VARA programma “De Verleiding”. José’s echtgenoot bedenkt hierdoor het idee voor een Luv’ revival. Maar dit keer in de originele bezetting. Het is dan ook een tijdperk dat andere succesvolle groepen uit de seventies ook een revival beleven, waaronder ABBA en Boney M. Het idee voor een verzamel cd, met daarop de grootste hits van Luv’, is dan ook snel gemaakt. Deze krijgt de noemer Luv’ Gold. Ter promotie van deze cd wordt het idee geboren voor een megamix, een mix van de bekendste Luv’ hits in een nieuw jasje. Patty, Marga en José doen een optreden in de Staatsloterijshow en geven een groots opgezette revival optreden in de Amsterdamse iT. Ook een aantal andere Europese landen worden bezocht voor promotionele optredens. In 1994 nemen de dames een cd op met allemaal nieuwe nummers, welke alleen bij een drogisterijketen te koop is. De originele Luv’ blijft actief met optredens tot 1996.

In 2005 kwam de groep in de originele bezetting nog een keer bij elkaar, voor een optreden tijdens het 40-jarig jubileum van Hans van Hemert. Ondanks alle beledigingen die de zangeressen elkaar in het verleden via de media hadden toegeworpen, werkt het drietal in volle glorie aan een comeback. In mei 2006 is ‘Luv’ een van de ‘super surprise acts’ bij drie optredens van de Toppers: Gerard Joling, René Froger en Gordon in de Amsterdam ArenA. Dit werd allemaal gevolgd met een camera en later uitgezonden bij het RTL 5-programma Back In Luv. Luv’ is nog steeds populair en het originele trio treedt met regelmaat op in het land. In 2012 besloten Marga, José en Patty een punt achter Luv’ te zetten.

Prijs op aanvraag


E-mailen